آموزش صفحه بندی کتاب در ایندیزاین ⭐️

صفحه اصلی » وبلاگ » ایندیزاین » آموزش صفحه بندی کتاب در ایندیزاین

ایزی دیزاین همواره تلاش می کند تا به صورت ساده و کاملا کاربردی مباحث ایندیزاین را به شما همراهان و دوستان عزیز آموزش دهد. در این مقاله نیز قصد داریم نحوه صفحه بندی کتاب در ایندیزاین را با مطرح کردن مواردی از قبیل : تنظیمات استایل‌ها، نحوه‌ی ایجاد سند جدید برای کتاب، اضافه کردن انواع متن در Indesign، چگونگی بهره بردن از مستر پیج‌ ها و … را آموزش دهیم.

 

قدم اول: ساخت پرونده جدید در ایندیزاین

ابتدا برنامه ایندیزاین را  باز کرده  و از منوی File و زیرمجموعه  Newبه انتخاب گزینه Document یا کلید ترکیبی Ctrl+N پرداخته و سپس تنظیمات زیر را در پنجره New  Document انجام دهید:

توجه: از آن جا که  تنظیمات زیر به عنوان مثال ذکر شده است شما می‌توانید طبق سلیقه و نیاز خود آن ها را تغییر دهید.

تعداد ۱۶ صفحه

اندازه A4 برای کتاب

تعداد ستون‌ها (Columns=1) و فاصله بین‌شان (Gutter)

اندازه حاشیه‌ها (Margins) از هر چهار طرف تنظیم کنید.

اندازه ها به این صورت تنظیم شوند: از بالا، داخل و بیرون ۲۰ میلیمتر و از پایین ۳۰ میلیمتر (به زنجیر دقت داشته باشید که فعال یا غیرفعال است)

 

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

 

بعد از این که تنظیمات را انجام دادید، برای ایجاد پرونده جدید روی گزینه OK  کلید کنید.

  • نکته ۱: کلید  W  عمل پنهان یا ظاهر کردن  خطوط کمکی  Marginرا انجام می دهد.
  • نکته ۲:   Work Space را  در نوار بالا روی Typography ME یا Advanced ME قرار دهید. چنانچه  با استفاده از نسخه‌های CS6 و بالاتر کار می کنید با قرار دادن آن روی Typography یا Advanced  عمل کنید.

 

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

 

قدم دوم: ساخت پاراگراف در استایل‌ها

با استفاده از پاراگراف استایل ها ما می توانیم تمام ویژگی های عنوان، متن، پاورقی و … را در ایندیزاین به یکباره ویرایش نماییم و بدین ترتیب در وقت خود صرفه جویی کنیم.

برای ایجاد یک پاراگراف استایل، روی آیکون Paragraph Style  در پنجره Create New Style کلید نمایید. همچنین به منظور ورود به تنظیمات پاراگراف استایل (Paragraph Style Options)  دوبار روی آن کلیک کنید. به جهت تغییر نام استایل جدید به متن به  بخش Generalبروید.علاوه بر آن با مراجعه به قسمت Basic Character Formats   شما امکان انتخاب سبک ،  نوع ، سایز فونت و فاصله بین خطوط و چند مورد دیگر را خواهید داشت در بخش  نوار  Font Family، به انتخاب فونتی مانند لوتوس میترا، نازنین یا زر بپردازید.

در این مرحله  به  تغییر دادن سایز فونت روی ۱۴pt، و تنظیم نمودن  فاصله سطر‌ها روی گزینه Auto مشغول شوید.

از فعال نبودن تیک گزینه Ligatures مطمئن شوید.

صفحه بندی کتاب در ایندیزاین

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

حال به Indents and Spacing بروید و تنظیمات مختلف این بخش را تغییر دهید. ما تنظیمات زیر را اعمال کردیم:

Paragraph Direction : Right To Left

Alignment : Right Justify

First Line Indent : 5

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

 

و در انتها روی کلید OK کلیک نمایید.

  • نکته : گزینه Based on در قسمت General  مبنای استایل را مانند زیر مشخص می کند:

No Paragraph Style : عملیات ساخت جدید ترین استایل را بر اساس هیچ استایلی و به طور مستقل  انجام می دهد.

Basic paragraph : این گزینه به ساخت و ایجاد استایل جدید بر اساس استایل پایه عمل می کند. همچنین شما  امکان ویرایش استایل  basic و قرار دادن استایل بر مبنای استایل هایی که می سازید را خواهید داشت.

همچنین شما می توانید به قرار دادن استایل‌هایی که  ایجاد کرده اید بر پایه ساخت استایل‌های جدید اقدام کنید این کار موجب انتقال ویژگی های استایل پایه به استایل جدید خواهد شد و فقط لازم است روی استایل جدید تغییرات مورد نظرتان را اعمال نمایید.

 

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

 

حالا به ساخت استایل دیگری به نام “متن بدون تورفتگی”  بپردازید و در قسمت  General، به تنظیم نمودن Based on  روی استایل “متن”  مشغول شوید  و در آخر در بخش   Indent and Spacing، به تغییر دادن  گزینه First Line Indent  به میزان  ۰ mm اقدام کنید.

سپس پاراگراف استایل دیگری به نام “تیتر” توسط روش بالا بسازید. در قسمت Basic Character Formats   به پاراگراف  استایل  تیتر، فونتی مانند زر بولد یا تیتر به اندازه  ۱۶ pt” اختصاص دهید.

 

قدم سوم: ساخت صفحه مستر در نرم افزار ایندیزاین

به طور پیش فرض، صفحه مستر دو صفحه مقابل هم را شامل می شود که  در آن عناصری مانند شماره صفحه‌ها، سر صفحه‌ها و … که در همه صفحات کتاب، قرار است تکرار شود در آن  جایگذاری می‌شود. شما می‌توانید دارای  چندین صفحه‌ی مستر باشید و از مستر‌های متفاوتی برای صفحات و بخش‌های مختلف کتاب استفاده کنید. به منظور ایجاد و اعمال صفحه مستر به  روش زیر عمل  نمایید:

به منظور باز شدن صفحه مستر در پانل Pages روی نوشته A-Master دوبار کلید نمایید.

شما می توانید در پایین ترین قسمت صفحه یک باکس متن کوچک برای درج شماره صفحه در Indesign، ایجاد کنید. برای وارد کردن کاراکتر شماره صفحه در باکس متن، مسیرType>Insert Special Character>Markers>current Page Number   را طی کنید. همچنین مقابل شماره صفحه عنوان کتاب را هم تایپ کنید. برای ایجاد  یک کپی از باکس متن در صفحه مقابل نیز، کلید  Alt را گرفته و درگ نمایید.

به منظور مشاهده تکرار شدن شماره صفحه‌ها و عنوان کتاب در همه صفحات، در پانل  Page، روی یکی از صفحات دو بار کلیک کنید.

 

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

 

  • نکته ۱:‌  جایگاه قرار گیری باکس متن، شماره صفحه و عنوان کتاب را در قسمت حاشیه و امتداد کناره بیرونی  Margin  و با فاصله‌ای مناسب از زیر آن  معین کنید.
  • نکته ۲: اگر می‌خواهید A-master بر روی صفحه‌ یا صفحه‌هایی (در این کتاب صفحه ۱ تا ۶) اعمال نشود، آنها را  در در پانل Page انتخاب کرده و راست کلیک کرده و گزینه  Apply Master to Page…  را از منوی باز شده برگزینید. سپس به تنظیم نوار بازشونده مقابل Apply Master روی None  اقدام کنید. می توانید از همین روش نیز برای اعمال صفحه مستر به صفحات بدون مستر استفاده کنید.

 

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

 

قدم چهارم: نحوه افزودن و ایمپورت متن به ایندیزاین

معمولا صفحات اول کتاب  به موارد زیر اختصاص دارن

  1. شناسنامه کتاب، عنوان و موضوع کتاب، فهرست کتاب و متن تقدیم و … که به ترتیب زیر آورده می شوند:
  2. دو صفحه ابتدایی: سفید
  3. صفحه سوم: عنوان و تیتر کتاب
  4. صفحه چهارم: شناسنامه
  5. صفحه پنجم: فهرست
  • نکته: عموما شروع متن کتاب از صفحه در کتاب‌ها فارسی با شماره فرد  می باشد. هر فصل از کتاب در ابتدا  نیز به همین ترتیب است.

 

برای اعمال استایل‌ها  و وارد کردن متن به  روش زیر عمل کنید:

ابتدا به باز کردن فایل ورودی متن کتاب  اقدام و آن را کپی  نمایید.

به محیط ایندیزاین مراجعه کرده و از طریق پانل Pages به صفحه ۷ بروید. یک باکس متن ۳٫ مابین  Marginها توسط ابزار متن  ایجاد کنید و به منظور اینکه متن کپی شده را وارد متن باکس نمایید، کلید های Ctrl+V  را فشرده و یا مسیر Edit> Paste  را طی نمایید.

اگر دقت کنید علامت + قرمز رنگی در قسمت پایین باکس متن خواهید دید. وجود این علامت نشانگر جا نشدن بخشی از متن در باکس می باشد. برای تغییر کردن شکل مکان نما  توسط ابزار   Selection Tool  روی علامت + کلیک کنید. سپس  به صفحه بعد  مراجعه کنید و همزمان در حال نگه داشتن  کلید Shift عمل کلیک کردن بالای محدوده Margin ها را انجام دهید. خواهید دید متن تا انتها در صفحات متن به طور خودکار جای می‌گیرد.

با ابزار Text مکان‌نما را داخل متن قرار دهید و با فشار دادن کلید Ctrl+A تمام متن را به حالت انتخاب درآورید. سپس با مراجعه به به پانل  Paragraph Style و کلیک  بر روی استایل “متن” به  کل متن اعمال شود.

به اول متن کتاب برگردید. توسط  ابزار Text tool عنوان فصل اول را به حالت انتخاب در آورده یا با قرار دادن مکان‌نما در داخل پاراگراف  این کار را انجام دهید. سپس برای کلیک روی استایل تیتر در پانل Paragraph Style  اقدام نمایید. با انجام این کار تنظیمات استایل بر متن اعمال می‌شود.

به اعمال کردن استایل “متن بدون تورفتگی” به پاراگراف اول متن مشغول شوید. توجه داشته باشید؛  همیشه پاراگراف اول متن  فاقد تورفتگی است.

در انتهای سطر آخر از فصل‌های کتاب، مکان‌نما را  قرار دهید. از مسیر Type>Insert Break Character>Odd page Break  را برگزینید.  این کار موجب اضافه شدن کاراکترنامرئی به انتهای سطر شده که  منجر به قرار گیری انتهای متن در هر صفحه‌ای  چه زوج و چه فرد، که تیتر فصل بعدی شامل ادامه متن  است در صفحه فرد  خواهد شد.

  • نکته ۱:‌ در نسخه‌های ۵  CS و قبل ‌تر برای ایجاد باکس متن حتما از ابزار ME Type Tool استفاده کنید.
  • نکته ۲  : دومین روش برای وارد کردن متن به محیط ایندیزاین

Place  کردن است که برای متون پیچیده‌ تر مورد استفاده قرارمی‌گیرد. به  طور مثال  چنانچه کتاب دارای متن پاورقی است یا در محیط  نرم‌افزار ورد دارای استایل متنی یا کلمات بولد و ایتالیک در محیط نرم افزار است،  می بایست روش Place کردن رو پیش بگیرید. . برای باز شدن پنجره  place  کلید ctrl+D را بفشارید متن خود را برگزیده وروی گزینه Open  کلیک  نمایید توجه داشته باشید که در قسمت Formatting  در پنجره Microsoft word import option  گزینه Remove Stly and …  فعال نباشد سپس گزینه  Ok  را کلیک نمایید برای وارد شدن متن در محیط با روی صفحه کلیک نمایید.

 

  • نکته ۳:  چنانچه احساس کردید استایل بر روی متن به طور کامل اعمال نشده، با قرار دادن مکان‌نما در داخل متن و مراجعه  به پانل Paragraph Style  به این موضوع رسیدگی کنید.  درکنار نام پاراگراف استایل علامت مثبت کوچک  (مثلا به این شکل: “متن+”) وجود دارد این علامت بیانگر این است  متنی که مکان‌نما در آن  واقع شده است دارای ویژگی‌هایی اضافه بر ویژگی‌های پاراگراف‌ استایل می باشد. به منظور اینکه بتوانید  ویژگی‌های اضافی را از بین ببرید، در مرحله اول از قرار داشتن مکان‌نما داخل متن  اطمینان حاصل کنید، بعد همزمان  در حال نگه داشتن و فشار دادن کلید Alt ، به کلیک کردن بر روی استایل مورد نظر( مثلا: “متن+” ) بپردازید. یا  با کلیک راست روی استایل  و انتخاب  گزینه Apply Paragraph Style Clear Overrides   عمل کنید. این کار موجب حذف شدن علامت  مثبت   کنار نام استایل  خواهد شد.

 

قدم پنجم: ساخت فهرست در ایندیزاین

با مراجعه به صفحه ۵  و دنبال کردن مسیر Layout>Table Of Content به اعمال تنظیمات زیر در پنجره Table Of content  بپردازید:

به جای  Content مقابل Title اقدام به تایپ فارسی کنید و شروع به تنظیم کردن  فهرست و استایل بر روی تیتر نمایید.

تیتر را در قسمت Styles in Table of Contents و از قسمت Other Styles استایل انتخاب کرده و برای افزودن آن به قسمت Styles.  Include Paragraph  دکمه Add را بزنید.

در این بخش و در  قسمت   Style، اقدام به تنظیم کردن Entry Style  روی استایل ” متن بدون تورفتگی”  عمل کنید و در آخر گزینه   Ok را کلیک نمایید.

متن را در همان حالت باکس ایجاد کنید تا به همراه شماره صفحات تیتر فهرست درج شود. دقت کنید هر پاراگرافی که بر آن استایل “متن” اعمال شده باشد شامل فهرست خواهد بود.

کل سرفصل‌های فهرست را  برگزیده و کلید Ctrl+Shift+T را  بفشارید این کار موجب باز شدن پنجره Tabsخواهد شد. تنظیم کردن Tab روی نوار مدرج ، موجب واقع شدن شماره صفحه‌ها بر روی یک خط خواهند شد.

آموزش صفحه آرایی کتاب در ایندیزاین

 

قدم ششم: نحوه گرفتن خروجی در ایندیزاین

مسیر File > Adobepdf presets> Press Quality  را دنبال  کنید. در شاخه مورد نظرفایل خود راsave  نمایید. توجه داشته باشید تنظیمات این نوع خروجی pdf از ایندیزاین به طور پیش‌فرض مخصوص چاپ است. در روی Export کلیک کنید تا فایل pdf  کتاب ایجاد شود.

این مطلب را به اشتراک بگذارید
نظراتبدون دیدگاه
ارسال دیدگاه