از همان ابتدای معرفی کلمات UX و UI بر سر تعریف این دو، بحث های زیادی وجود داشت. UX در واقع به معنای تجربه کاربری و منظور از UI نیز همان رابط کاربری می باشد. البته با این تعریف کوتاه نیز نمی توان به چیزهای زیادی پی برد. از این رو ما قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که چگونه رابط کاربری باعث تاثیرپذیری تجربه استفاده از یک محصول می گردد. از آنجا که این دو کلمه با هم دیگر به وجود نیامده اند همین دلیل باعث ایجاد ابهاماتی در مفهوم آن ها شده است.
رابط کاربری کلمه قدیمی تری به شمار می آید و به نوعی قدمت آن به زمان ورود کامپیوتر به بازار برمی گردد. تجربه کاربری اما در دهه نود توسط دن نورمن یکی از کارکنان اپل به کار برده شد. وی در مصاحبه ویدئویی که در سن فرانسیسکو داشت، عنوان کرد تجربه کاربری به تجربه کلی کاربر از یک محصول، شرکت و خدمات آن مربوط می شود. این تجربه به نوعی در برگیرنده همه چیز، از سرویس دهی گرفته تا راحتی باز کردن بسته بندی یک محصول خواهد بود. از این رو جدایی رابط کاربری و تجربه کاربری در کجا صورت می گیرد؟ پاسخ این سوال به شخص پرسش کننده بستگی دارد. برای مثال ممکن است با پاسخ هایی از این قبیل رو به رو گردید:
UX و UI دو مفهوم کاملا مجزا می باشند، این دو از نظر مفهوم تا حدودی شبیه به هم هستند، رابط کاربری به نوعی زیرمجموعه ای از تجربه کاربری به شمار می آید، چگونگی تعریف شما از تجربه کاربری معنای این دو کلمه را تغییر خواهد داد.
همان طور که در این مثال مشاهده نمودید این مفاهیم کاملا مجزا می باشند. اگر چه با هم همبستگی هایی دارند اما همپوشانی آن ها بسیار ناچیز می باشد. در صورتی که طراحی تجربه کاربری تنها مختص به عملکرد خانه باشد اول از همه باید طراحی تجربه کاربری انجام شود و بعد از آن به سراغ طراحی رابط کاربری رفت. از نظر دیگر، تجربه کاربری تقریبا همه چیز است که آغاز آن از طراحی خانه می باشد و تا ساخت تمامی اجزای خانه و تحویل آن به سازنده یا خریدار ادامه خواهد داشت. طی این سناریو طراحی رابط کاربری یا با تجربه کاربری دارای همپوشانی است و یا زیر مجموعه از آن می باشد.
خب بد نیست تا به این جا یک جمع بندی از مواردی که از آن ها مطمئن هستیم داشته باشیم:
بدیهی است که ضرورت درک مفهوم این دو کلمه، بسیار بالا می باشد. توجه و یا عدم توجه به طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری می تواند شکست و یا موفقیت یک محصول یا سرویس را رقم بزند.
اگر چه مفهوم اولیه تجربه کاربری بسیار ساده است اما این روزها با گذشت 20 سال از ایجاد این مفهوم، مفهوم تجربه کاربری نیز با پیشرفت فناوری و افزایش نیروی کار دستخوش تغییراتی شده است.
اما افراد برای آن که به یک طراح UX و یا UI تبدیل شوند باید چه چیزهایی را یاد بگیرند؟
اصلی ترین وظایف یک طراح UX
اصلی ترین وظایف طراح UI
مهم ترین تفاوت های میان طراحان UX و UI
UX و UI در واقع مفاهیمی هستند که امکان گذشتن از آن ها به شکل سطحی وجود نخواهد داشت. فارغ از تقسیم بندی و تعاریف آن ها، هر دو، بخش مهمی از توسعه و ارائه محصول به شمار می آیند. طی تحقیقات انجام شده از طریق تجربه مشتری می توان درآمد را افزایش داد و رابط کاربری نیز به نوعی سرمایه گذاری در محصول یا سرویس به شمار می آید.
منظور از محصول یا سرویس چیزی است که مشتری در قبال دریافت آن پولی پرداخت خواهد کرد و در صورتی که مشتری با وجود پرداخت پول آن چیزی که به دنبالش هست را پیدا نکند بار دیگر محصول دیگری را برای سرمایه گذاری انتخاب خواهد نمود. چه شما در یک شرکت دارای نیروی متخصص هستید و چه به دنبال فردی متخصص برای استخدام می باشید حتما در نظر داشته باشید که عملکرد تجربه کاربری و نیز رابط کاربری کاملا به شکل پویا می باشد. شما باید در زمان انتخاب نیروی مناسب برای این کار این سوال را از او بپرسید: چطور ممکن است که بتوان هم در تئوری و هم در عمل در UX و UI پیشتاز بود؟ در صورتی این افراد دائما در حال یادگیری باشند قطعا به راحتی جواب این سوال را خواهند داد.
این را به خاطر داشته باشید که این دو کلمه مدام با هم اشتباه گرفته شده و به صورت جابجا به کار برده می شوند و به این زودی ها نیز تفاوت میان آن ها برای عموم شفاف سازی نخواهد شد. حتی برخی از افراد متخصص نیز ممکن است این دو را با هم اشتباه بگیرند، پس ساده از این قضیه نگذرید و فکر نکنید که این دو مفهوم توسط افراد متخصص دیگر مطمئنا درست استفاده می شوند. البته نیازی به اثبات درست و غلطی اطلاعات افراد نمی باشد و هدف این است که بفهمیم آن ها به دنبال چه چیزی هستند. تنها این مهم است که شما به خوبی همدیگر را بفهمید، و در واقع رابط کاربری و تجربه کاربری نیز برمبنای فهمیدن می باشند.
در صورتی که شما نیز در این خصوص نظر یا پیشنهادی دارید بسیار خوشحال میشویم، آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
تو مقطع کارشناسی پروژمون بهینه سازی تجربه کاربری یا همان UX بود که من برای سیستم خودورداز بانک رو انتخاب کردم، متاسفانه اصلا سیستم خودپرداز ها اصولی و بهینه طراحی نشدن، به همین دلیل که اکثر سالمندان کشور براشون سخت با خودپرداز ها کار بکنن
با بکارگیری نیرو جوان و متخصصانی مثل شما حتما این قبیل مشکلات هم حل خواهد شد و استفاده از ابزارهای مختلف برای همه افراد ساده تر و راحت تر از قبل خواهد شد.
خیلی خوبه که شما به این مسائل تسلط دارید ؛ در صورتی که هر پیشنهاد یا انتقادی در خصوص موارد مختلف ui ux در نظر داشتید با ما در میون بزارید.
خدا قوت مقاله خیلی خوبی بود 👌
با عرض احترام؛ از نظر خوب شما بسیار سپاسگذارم.