در مقاله آموزش ایلوستریتور ۲۵ نکته تا حرفه ای شدن، تا حدودی با نوار ابزار Tools در نرم افزار ایلاستریتور آشنا شدیم. در این مطلب قصد داریم شما را با بخش های دیگری از این نرم افزار گرافیکی آشنا کنیم.
آشنایی با پنل Rulers و Grids و Guides و Align ایلوستریتور
هنگام طراحی با ایلوستریتور، بسیار مهم است که اشیا و طرح ها دقیقا در محلی که در نظر داشتیم قرار بگیرند. برای این کار می توانید با استفاده از کلید ترکیبی Ctrl + R خطوط راهنما را فعال کنید تا کار شما راحت تر شود. خطوط راهنما دقیقا مانند برنامه فتوشاپ هستند و استفاده از آن بسیار ساده است.
توضیحی در مورد پنل Align
این پنل با در اختیار گذاشتن گزینه های متفاوت، امکان تراز کردن و چیدمان اشیا در ایلوستریتور را به شما می دهد. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با هر گزینه، در نرم افزار ایلوستریتور روی آن کلیک کنید تا کاربرد آن را ببینید.
تایپ کردن در ایلوستریتور با ابزار Type
یکی از ابزارهایی که تقریبا در همه نرم افزارهای گرافیکی مشترک است، ابزار Type است که کار کردن با آن بسیار راحت است.در ایلوستریتور این امکان برای شما تعبیه شده است که بتوانید روی خطوطی که توسط ابزار pen یا pencil رسم نموده اید، متن یادداشت کنید. برای این کار فقط کافیست از زیرمجموعه های Type در پنل ابزار، گزینه Type on a Path را انتخاب کنید. با انتخاب این گزینه و کشیدن مسیر، می توانید متن دلخواه خود را یادداشت نمایید.
گزینه های مورد نیاز برای تنظیمات تایپ در پنل Character قرار دارند.
پنل swatches و استفاده از طیف رنگ ها در ایلوستریتور
برای استفاده مجزا از رنگ ها، پترن ها و گرادیانت، از پنل swatches استفاده می کنیم. به طور مثال مشتری های خاصی دارید که همیشه یک طیف خاصی از رنگ ها را در طراحی نیاز دارد و برای اینکه کار شما راحت تر و سریع تر شود و همچنین هربار به دنبال آن تعداد رنگ و گرادیانت خاص نباشید، می توانید با استفاده از پنل سواچ، برای هر طیف از رنگ، پترن و گرادیانت سند جداگانه ای تعریف کنید.
کافیست تعدادی رنگ در پنل سواچ انتخاب کنید و سپس یک فولدر جدید بسازید و رنگ ها را به آن اضافه کنید و سپس ذخیره کنید.
نکته جالب این است که فولدر ذخیره شده را در نرم افزارهای دیگر شرکت ادوبی مانند فتوشاپ و ایندیزاین نیز استفاده نمایید.
پنل symbols و جلوگیری از تکرار در طراحی
در طراحی ها، گاهی نیاز است که طراح از یک شکل به دفعات استفاده کند. اینکار باعث سنگین شدن پروژه و اتلاف وقت طراح خواهد شد.استفاده از سمبل می تواند این مشکل را رفع نماید. اگر به پنل symbols دقت نمایید، اشکال پیش فرضی وجود دارد که می توان در طراحی ها از آن ها استفاده نمود.
اگر شما طرحی دارید که فکر می کنید ممکن است به دفعات از آن استفاده کنید، بهتر است آن را به سمبل تبدیل کنید. برای این کار طرح خود را به پنل symbols بکشید تا پنجره سمبل جدید باز شود. یک نام انتخاب کنید و نوع سمبل را در صورت نیاز تغییر دهید.
سمبل ساخته شده به طور پیش فرض در حالت Movie Clip قرار دارد. شما می توانید حالت مورد نظر را از بین گزینه های registration point و align to grid و utilize 9 انتخاب نمایید.اگر با فلش کار میکنید و در Flash نیز به طرح ها نیاز دارید Slice Scaling را انتخاب نمایید.
چگونه سمبل ها را ویرایش کنیم؟
تصویر کوچکی در symbol library قرار دارد که با دابل کلیک کردن روی آن می توانید سمبل را ویرایش کنید همچنین می توانید روی نمونه موجود که بر روی سند قرار دارد دو بار کلیک نمایید. بر روی سمبل مورد نظر هر تغییری بدهید، روی همه نمونه ها اعمال می شود. نکته ای که در اینجا باید ذکر کنیم این است که می توانید Symbol Libraries را مانند سواچ ها ذخیره نمایید.
نکته: اگر symbol type را در حالت MovieClip قرار دهید، می توانید طرح را بدون مشکل به Flash ارسال کنید.
آموزش استفاده از گرادیانت، پترن و Mesh
برای رنگ آمیزی اشکال و طرح ها شما می توانید از گرادیانت، مش و یا پترن استفاده نمایید. نحوه فعال کردن و استفاده از این سه گزینه را در ادامه شرح خواهیم داد.
گرادیانت در ایلوستریتور
گرادیانت طیفی از رنگ هاست که به صورت شیب دار به طرح شما رنگ می بخشد. اگر گزینه گرادیانت را در ایلوستریتور مشاهده نمی کنید از پنل windows و سپس Gradient را کلیک نمایید. با انتخاب گرادیانت، پنجره کوچکی را مشاهده می کنید که گرادیانت فعلی شما را نشان می دهد. با کلیک بر روی آن طرح انتخاب شده در سند شما به همان رنگ درمیاید. در کنار پنجره کوچک ذکر شده، فلش کوچکی وجود دارد که با کلیک روی آن، می توانید طرح های دیگر گرادیانت را مشاهده و طرح دلخواه را انتخاب نمایید.
هنگام انتخاب گرادیانت، دستگیره هایی روی شکل انتخاب شده شما ظاهر می شود که با حرکت دادن آن می توانید زاویه رنگ و محل شروع و پایان گرادیانت را تغییر دهید(تصویر زیر). از طریق پنل گرادیانت نیز می توانید رنگ ها را به صورت دلخواه تغییر دهید.
مش Mesh در ایلوستریتور
شاید با این گزینه کمی غریبه باشید و نام آن را کمتر شنیده باشید. اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح بدهیم، با این ابزار می توانید یک شبکه تورمانند ایجاد کنید و به آن رنگ ببخشید.
هنگامی که یک شکل با مش طراحی می شود، باعث می شود طرح که چند رنگ را دربرگیرد که در این صورت امکان شناور شدن در جهات مختلف و انتقال از یک نقطه به نقطه دیگر را به آن می دهد. خط های ایجاد شده چندتایی شکل را قطع می کنند و اجازه تغییر رنگ روی شکل را به طراح می دهند. مکانی که این خطوط با هم برخورد می کنند یک نقطه مش ساخته می شود.
نقاط مش کارکردی شبیه نقاط ثقل (anchor point) دارند، با این تفاوت که قابلیت رنگ پذیری را دارا می باشند . نقاط مش به راحتی اضافه و حذف می شوند و در این مورد دست طراح کاملا باز است.
اگر قصد دارید یک شکل را به مش تبدیل کنید، کافی است ابزار (Mesh (U را انتخاب کرده، رنگ fill را برای مش انتخاب کنید، و روی شکل کلیک کنید تا نقاط مش به آن اضافه شوند.
آشنایی با pattern در ایلوستریتور
پترن ها کمی نام آشناتر هستند. Pattern در پنل سواچ ذخیره می شود و از همانجا می توانید از آن استفاده نمایید. یکی از ویژگی های خوب پترن ها این است که هر شکل و طرحی را می توانید به پترن تبدیل کنید.
اگر می خواهید یک پترن جدید بسازید، به منوی Edit بروید و سپس گزینه Define Pattern را انتخاب نمایید. بعد از ذخیره می توانید آن را در پنل Swatches مشاهده کنید.