در دو بخش قبلی در مورد نکات و تکنیک هایی برای حرفه ای شدن در فتوشاپ صحبت کردیم. سری مقالات ما با عنوان ۲۵ نکته تا حرفه ای شدن در فتوشاپ به صورت بخش بندی و در ۳ قسمت تقدیم شما خواهد شد که تا اکنون، دو بخش از آن را تقدیم شما نموده و هم اکنون با بخش سوم و قسمت نهایی آموزش نکات مهم فتوشاپ در خدمت شما دوستان و همراهان همیشگی ایزی دیزاین هستیم. تا پایان ما را همراهی نمایید.
تغییر دادن سایز طرح در فتوشاپ بدون تغییر نسبت ها
برای تغییر سایز طرح ها در فتوشاپ از چند روش مختلف می توان استفاده کرد. برای این که در هنگام تغییر سایز، نسبت تصویر تغییری نکند می توانید کلید shift را نگه داشته و تصویر یا لایه را بزرگ و کوچک کنید. با این کار تصویر با نسبت یکسان تغییر اندازه پیدا می کند. همچنین اگر آیکونی که در نوار تنظیمات Free Transform قرار دارد و به شکل زنجیر است را فعال کنید، هنگام تغییر اندازه تصویر، نسبت ها تغییری نمی کنند.
اگر به تصویر بالا دقت کنید، متوجه خواهید شد که می توانید به صورت دستی مقیاس تعیین کنید. یعنی شما می توانید مقیاسی را به دلخواه انتخاب کنید که تصویر با توجه به آن تغییر سایز پیدا کرده و نسبت ها تعیین شود.
راهنمای استفاده از Smart Object در فتوشاپ و فیلترها در تغییرات تصویر
در ورژن های جدید فتوشاپ مخصوصا فتوشاپ CS4 شما این امکان را دارید تا Smart Object را تغییر داده و جایگزین کنید، در حالی که تمام افکت های لایه اصلی تغییری نکند.
اجازه دهید تا موضوع را با یک مثال بیشتر توضیح دهیم. فرض نمایید شما تصویری را در یک لایه دارید که در فتوشاپ فعال است. روی تصویر راست کلیک کنید و گزینه “Convert to Smart Object” را بزنید. با این کار لایه شما به یک Smart Object تبدیل می گردد
در ادامه فیلتر Gaussian Blur به لایه خود اضافه نمایید. حالا اگر به لایه خود دقت کنید متوجه خواهید شد که فیلتر اعامل شده به صورت یک Smart Object روی لایه اعمال شده و لایه اصلی هیچ تغییری نکرده است. به بیان دیگر، افکت اعمالی به عنوان یک ماسک بوده و می توان آن را در لایه های دیگر نیز استفاده نمود.
اجازه دهید تا در ادامه تمام موارد موجود در لایه را با چیز دیگری جایگزین کنیم. ابتدا روی لایه Smart Objects دو بار کلیک می کنیم. محتوای موجود در لایه در پنجره جدیدی ظاهر می شود. حالا ما امکان این را داریم تا هر قسمت از آن را که نیاز داریم ویرایش کنیم و یا جایگزین کنیم. این خاصیت بیشتر در موکاپ ها مورد استفاده قرار می گیرد که برای گرافیست ها بسیار مهم است.
قابلیت ذکر شده فقط در ورژن های جدید فتوشاپ وجود دارد و ورژن های قدیمی تر این ویژگی را ندارند. پس در صورتی که قصد استفاده از آن را دارید، حتما از ورژن های جدیدتر نرم افزار فتوشاپ استفاده نمایید.
طرح چندگانه با Layer Comps در فتوشاپ
Layer comp ها یکی گزینه های مفید و کاربردی در فتوشاپ هستند که باعث افزایش سرعت کاربر در طراحی می شوند. با استفاده از Layer Comps می توان چند طرح مختلف را در یک فایل نگه داشت.
برای استفاده و اعمال Layer Comps باید پنل [ Layer Comps [ Window | Layer Comps را باز نمایید. سپس به صورت دلخواه یک طرح بندی جدید را درون سند بسازید و سپس روی آیکون “New Layer Comp” که در پاینی پنل قرار دارد کلیک کنید. بعد از انجام این کار مدل سند شما ضبط می شود. حال شما این امکان را دارید تا layer comp موجود را refresh نمایید و یا حتی یک layer comp جدید بسازید.
استفاده از Quick Mask Mode در فتوشاپ
برای بسیاری از کاربران، انتخاب کردن قسمتی از تصاویر بسیار خسته کننده است. به خصوص وقتی که تصویر مورد نظر دارای جزییات زیاد باشد. برای انتخاب سریع و راحت می توان از Quick Mask Mode، استفاده کرد که بسیار راحت تر است.
وقتی شما Quick Mask Mode را انتخاب کرده باشید به راحتی و مانند نقاشی می توانید هر قسمتی را که دوست دارید به بهترین شکل انتخاب کنید.
نکته: در حالت Quick Mask Mode می توان براش در حال استفاده را ویرایش کرد.
با استفاده از ابزار Quick Selection می توان ماسک کردن را با سرعت بسیار بیشتری انجام داد.
تعریف حاشیه در فتوشاپ برای انتخاب ها
اگر خوب دقت کنید متوجه خواهید شد که بعد از انتخاب قسمتی از تصویر، حاشیه های آن ناهموار خواهد شد. شاید با خود این سوال را پرسیده باشید که چگونه می توان این ناهمواری ها را برطرف کرد؟ برای این کار از ویژگی Refine Edge در فتوشاپ استفاده می کنیم که به راحتی می تواند مشکل شما را حل کند. به قسمت Select | Refine Edge بروید. مشاهده می کنید که پنجره جدیدی برای شما باز خواهد شد که با استفاده از گزینه های موجود در پنجره می توانید حاشیه های قسمت انتخاب شده را تا رسیدن به حالت دلخواه تنظیم نمایید.
شما به صورت زنده و آنی می توانید پیش نمایشی از تغییرات را مشاهده کنید و نیاز نیست بعد از هر تغییر آن را ذخیره کنید تا نتیجه کار خود را ببینید
نکته: فتوشاپ این امکان را به شما می دهد تا به وسیله لایه ماسک، ناحیه انتخابی خود را به یک لایه جدید منتقل کرده و در آن جا به ویرایش لایه بپردازید.
حذف و پاک کردن رنگ پس زمینه در فتوشاپ با استفاده از ابزار Background Eraser
برای این که بتوانید رنگ پس زمینه را بدون تغییر در رنگ زمینه پاک کنید، باید از ابزار Background Eraser استفاده کنید که این امکان را به خوبی برای شما فراهم کرده است. برای دسترسی به این ابزار، از منوی ابزار Eraser آن را انتخاب نمایید.
بعد از انتخاب ابزار Background Eraser سه گزینه برای تنظیمات نمایان می شود که با استفاده از آن ها می توانید عملکرد ابزار را تغییر دهید. سه گزینه تنظیمات به شرح زیر می باشند:
نکته: رنگ foreground یا زمینه را می توان به رنگ دلخواه تغییر داد. برای تثبیت این کار، بعد از انتخاب رنگ دلخواه، گزینه “Protect Foreground Color” را که در نوار تنظیمات ابزار Background Eraser وجود دارد انتخاب می کنیم.
چند کلید میانبر
برای تسریع در کار از کلیدهای میانبر استفاده می کنیم که در ادامه به کلیدهای میانبر برای مدیریت انتخاب ها اشاره می کنیم.
کلید میانبر افزودن یا حذف کردن یک انتخاب
فرض کنید شما قسمتی از یک تصویر را انتخاب کردید و حالا قصد دارید قسمت های بیشتری را به آن اضافه کنید. و یا قسمتی به اشتباه انتخاب شده و قصد دارید آن قسمت را حذف کنید. برای این کار از کلیدهای میانبر زیر استفاده می کنیم:
با نگه داشتن کلید Shift و کشیدن موس، قسمت جدید به انتخاب ما اضافه می شود.
با نگه داشتن کلید Alt و کشیدن موس، قسمت مورد نظر از انتخاب ما حذف می شود.
کلید میانبر رسم اشکال مربع و دایره
با استفاده از ابزار Marquee می توان یک مربع و یا دایره کامل را رسم کرد.
با نگهداشتن کلید Shift و کشیدن موس، دایره یا مربع کامل رسم می شود.
کلید میانبر کشیدن شکل از مرکز
برای این که شکل انتخابی شما از مرکز آن رسم شود، کلید Alt را نگه دارید و سپس موس را تا اندازه دلخواه بکشید.
کلید میانبر رسم شکل از مرکز و به صورت دایره و مربع
برای این کار بعد از انتخاب ابزار Marquee کلیدهای Shift + Alt را به صورت همزمان نگه دارید و موس را بکشید. بدین ترتیب دایره و یا مربعی خواهید داشت که از مرکز رسم شده است.
نحوه ذخیره کردن رنگ با استفاده از Swatches
برای این که بتوانید رنگبندی یک شکل و یا لوگو را ذخیره کرده تا در سندها و پروژه های دیگر از آن استفاده کنید، باید آن را در پالت Swatches ذخیره کنید. بدین ترتیب نگران تغییر رنگ در پروژه های مختلف یک فرد یا شرکت نخواهید شد.
برای اضافه کردن رنگ های جدید به پالت Swatches شما باید بر روی قسمت خاکستری رنگ فوتشاپ کلیک کنید. همچنین می توانید روی آیکون new swatch،کلیک کرده تا بتوانید این کار را انجام دهید. بعد از این که بر روی آیکون new swatch کلیک کنید، پنجره ای برای شما نمایان می شود که در آن می توانید swatch را به دلخواه نامگذاری نمایید.
بعد از این که مجموعه swatch را ذخیره کردید، می توانید به آن ها از طریق منوی پنل دسترسی داشته باشید. حالا به سرعت و در کسری از ثانیه می توانید به رنگ های دلخواه خود دسترسی داشته باشید.
لایه های Adjustment
لایه های Adjustment برای طراحی های غیر مخرب بسیار مفید هستند. طراحی غیرمخرب به زمانی گفته می شود که بتوانید لایه ها را تغییر دهید و تصویر اصلی هیچ تغییری نکند و به صورت دست نخورده باقی بماند. لایه های Adjustment با استفاده از آیکون موجود در پایین پالت لایه ها در دسترس است که می توان آن را اضافه کرد.
بعد از انتخاب، منوی جدیدی به شکل زیر باز خواهد شد که ما گزینه Level را انتخاب می کنیم.
حال یک لایه جدید اضافه می شود و پنل adjustment باز می شود که می توان تغییرات را در آن انجام داد. این تغییرات در تمام لایه ها اعمال خواهد شد.
مشاهده می نمایید که لایه adjustment ماسک دارد. ماسک به شما اجازه می دهد تا افکت را در ناحیه دلخواه اعمال کنید.
نحوه ذخیره و استفاده از Layer Styles در سندهای دیگر فتوشاپ
گاهی اوقات با استفاده از layer styles های فتوشاپ دکمه هایی مانند gradient overlay و stroke و drop shadow و یا outer glow می سازید که ساخت هر کدام نیاز به چند کلیک متفاوت در فتوشاپ دارد. حالا فرض کنید که بتوانید آن ها را بعد از ساختن ذخیره کنید و در پروژه های دیگر خود استفاده کنید.
این کار به راحتی امکان پذیر است و کافی است دکمه های ساخته شده را در پالت Styles ذخیره کنید تا در سندهای دیگر از آن ها استفاده کنید. برای این کار، بعد از ساخت دکمه روی “New Style” که در پایین Layer Style قرار گرفته است کلیک کنید.
مشاهده می کنید که دکمه ساخته شده در پنل Layer Style ذخیره می شود. بعد از اینکه یک یا چند دکمه و استایل مختلف ایجاد کردید، می توانید آن ها را از طریق منوی گوشه سمت راست بالای پنل Layer Style ذخیره نمایید.
کاربرد Clone Stamp در فتوشاپ
اگر مقالات قبلی ایزی دیزاین را دنبال کرده باشید، با ابزار Clone Stamp و نحوه استفاده از آن آشنایی کامل دارید. اما این ابزار دارای یک قابلیت مفید دیگر نیز می باشد که احتمالا با آن آشنایی ندارید. با استفاده از ابزار Clone Stamp می توانید از چند منبع و الگوی محتلف استفاده کنید و بین آن ها جابجا شوید. این منابع می توانند از چند سند و لایه مختلف باشند.
اگر به بالای پنل توجه کنید مشاهده می کنید که ۵ آیکون مختلف وجود دارد. حالا به دلخواه یکی را انتخاب کنید و همزمان کلید Alt را نگه داشته و روی قسمت دلخواه از تصویر و لایه کلیک کنید. با این کار از قسمت کلیک شده نمونه برداری می شود. آیکون های دیگر را نیز امتحان کنید و عمل ذکر شده را تکرار نمایید.
چند فیلتر با Filter Gallery
گاهی مواقع نمی توانیم تصمیم بگیریم که از کدام فیلتر استفاده کنیم. با استفاده از Filter Gallery. [ Filter | Filter Gallery ] می توانید چند فیلتر و افکت مختلف را بر روی لایه خود اعمال کرده و آن ها را ویرایش کنید. در تصویر زیر به قسمت قرمز پایین توجه کنید.
لایه های افکت از طریق آیکون پایین پنل قابل اضافه شدن هستند. برای ویرایش کردن لایه افکت های آن را انتخاب کنید و عمل ویرایش را بر روی آن انجام دهید.
حذف قسمتی از تصویر در فتوشاپ با Content-Aware Fill
با استفاده از Content-Aware Fill می توانید قسمت دلخواهی از یک تصویر را حذف کنید. البته شما با استفاده از Clone Stamps یا Healing Brushes نیز می توانید این کار را انجام دهید، اما Content-Aware Fill جدیدتر است.
به طور مثال در تصویر زیر قصد داریم تصویر دکل برق را حذف کنیم تا آسمان به صورت کامل نمایش داده شود.
به صورت حدودی دور دکل را به حالت انتخاب شده درآورید.
حال با رفتن به Edit | Fill اطمینان حاصل کنید که “Content-Aware” در حالت انتخاب شده باشد. نتیجه را در تصویر زیر مشاهده می کنید.
Content-Aware بسیار قوی و سریع برای حذف قسمت های دلخواه از تصویر است. امیدواریم از این تکنیک نیز استفاده کافی را ببرید.