آموزش پنل لایه ها در فتوشاپ ⭐️

صفحه اصلی » وبلاگ » فتوشاپ » آموزش پنل لایه ها در فتوشاپ

از زمانی که لایه ها به فتوشاپ اضافه شدند، طراحان و کاربران حرفه ای نفس راحتی کشیدند و با خیال راحت تری به کار با این نرم افزار محبوب پرداختند. بحث لایه ها خیلی پیچیده نیست و کاربران مبتدی نیز می تواند از این آموزش استفاده کنند. البته مطلب کمی طولانی است که امیدواریم خسته نشوید.

 

در این آموزش ابتدا به انواع لایه ها می پردازیم. سپس نحوه فعالسازی لایه ها را برای شما شرح می دهیم و در انتها نیز نحوه فیلتر کردن لایه ها به روش ها و انواع مختلف را آموزش می دهیم تا مبحث لایه ها را به طور کامل یاد بگیرید.

 

انواع لایه ها در فتوشاپ

لایه های Image : پرکاربردترین و پراستفاده ترین نوع لایه هاست. این نوع لایه بر پایه پیکسل ها می باشد و تمامی تصاویری که شما وارد فتوشاپ می کنید در همین نوع دسته بندی می شود. ایجاد یک لایه جدید و نقاشی کردن بر روی آن نیز جزء لایه های Image می باشد.

لایه های Type : متن در فتوشاپ بر پایه پیکسل ها نمی باشد. یعنی شما هرچقدر سایز یک متن را بزرگتر کنید از کیفیت آن کاسته نخواهد شد. به همین ترتیب متن را در لایه جداگانه ای دسته بندی می کنیم که به آن لایه Type گفته می شود.

لایه های Shape : این نوع لایه ها هم بر پایه پیکسل نیستند و بر پایه بردار می باشند. یعنی هنگامی که شما در سند خود یک Shape رسم می کنید؛

دارای پیکسل نمی باشد و هرچقدر که بخواهید بدون افت کیفیت می توانید سایز آن را تغییر دهید. همچنین می توانید با دوبار کلیک بر روی لایه ایجاد شده وارد پنل جدید Fill and Stroke شده و رنگ و … را به صورت دلخواه تغییر دهید. پس لایه های Shape سومین دسته لایه های فتوشاپ هستند.

لایه های Fill : هنگامی که شما با استفاده از ابزار Fill به تصویر خود رنگ می دهید، یک لایه جدید ساخته می شود که به صورت جداگانه قابل ویرایش است.

لایه های Adjustment : این نوع لایه بیشتر برای تغییرات نور در تصاویر به کار می رود. هنگامی که شما به یک تصویر Adjustment اضافه می کنید یک لایه جدید ساخته شده و تغییرات Adjustment در آن لایه اعمال می شود. همین موضوع باعث می شود تا لایه اصلی شما تغییری نکند و با خیالی آسوده به انجام تغییرات خود بپردازید.

به طور مثال اگر قصد دارید تا تصویر دلخواه خود را سیاه و سفید نمایید می توانید از Black & White Adjustment layer استفاده نمایید. اگر این کار را انجام دهید متوجه می شوید که تغییر رنگ فقط در همان لایه انجام می شود و با غیرفعال کردن آن تصویر اصلی بدون تغییر باقی می ماند.

 

برای دسترسی به این پنل سه راه پیش پای شما وجود دارد:

  1. راه اول: رفتن به مسیر Window>Adjustments
  2. راه دوم: استفاده از Adjustment layer در پایین پنل لایه ها
  3. راه سوم: استفاده از منوی Layer که با رفتن به مسیر Layer >New Adjustment layer قابل دسترسی خواهد بود

 

Smart Objects : اگر آموزش های قبلی ایزی دیزاین را دنبال کرده باشید قطعا با Smart Objects آشنایی کامل دارید. جالب است که بدانید Smart Objects ها نیز جزء لایه ها دسته بندی می شوند و در فتوشاپ به صورت جداگانه لایه تشکیل می دهند. اگر با اسمارت آبجکت ها آشنایی ندارید؛

به طور خلاصه باید خدمت شما عرض کنیم که وقتی یک لایه را به Smart Objects تبدیل می کنید، آن لایه خاصیت غیرپیکسلی به خود می گیرد. یعنی با تغییر سایز از کیفیت آن کاسته نمی شود. البته اگر لایه و تصویر ابتدایی شما پیکسلی بوده باشد، نباید بعد از تبدیل به اسمارت ابجکت از اندازه اصلی و اولیه آن بزرگتر شود.

در مورد تصاویر برداری و وکتورها این خاصیت وجود ندارد و شما می توانید تا هر اندازه که دوست دارید لایه را بزرگ و کوچک کنید.

لایه های Video : در ورژن جدید فتوشاپ خاصیت ویرایش ویدئوها بسیار پیشرفته تر شده است و کارهای بیشتری را می توان با ویدئوها انجام داد. همچنین قابلیت انتقال ویدئو از فتوشاپ به نرم افزارهای دیگر مانند افترافکت به راحتی امکان پذیر است. ویدئوها نیز در فتوشاپ دارای لایه جداگانه ای هستند.

لایه های سه بعدی : اگر با ورژن Extended فوتوشاپ کار کرده باشید می دانید که امکان ساخت فایل های سه بعدی در آن وجود دارد. این فایل ها نیز دارای دسته بندی جداگانه ای هستند و در هیچکدام از لایه های قبلی ذکر شده قرار نمی گیرند

 

پنل لایه های فتوشاپ

تا به اینجا در مورد انواع دسته بندی لایه ها سخن گفتیم. اما بحث اصلی ما در این آموزش استفاده از پنل لایه ها در فتوشاپ است. تفاوتی نمی کند فایل شما دارای چه نوع لایه ای است و حتی ممکن است تمام انواع لایه های ذکر شده را در خود داشته باشد؛

به هر حال تمامی لایه ها در پنلی به نام پنل لایه ها قرار می گیرند و در دسترس خواهند بود. معمولا این پنل در فتوشاپ به صورت پیش فرض فعال است اما اگر به هر دلیلی به آن دسترسی ندارید از طریق منوی Window>Layers آن را فعال نمایید. تصویری از پنل لایه ها را در زیر مشاهده می نمایید.

پنل لایه ها در فتوشاپ

آموزش پنل لایه ها در فتوشاپ

 

وقتی در پنل روی یکی از لایه ها کلیک می کنید، آن لایه به رنگ آبی تبدیل می شود که نشان دهنده فعال بودن لایه است. می توانید در تصویر بالا مشاهده کنید که لایه فعال آبی رنگ است. اگر به تصویر پنل لایه ها که در نمونه بالا وجود دارد نگاه کنید، هر لایه دارای یک تصویر کوچک در سمت چپ خود است که به آن پیش نمایش یا layer thumbnail می گویند.

این مورد در تصویر بالا با یک دایره قرمز رنگ مشخص شده است. اگر پیش نمایش لایه ها برای شما مهم است و نیاز دارید تا تصویر بزرگتری از آن داشته باشید می توانید به تنظیمات پنل لایه ها بروید و سایز مورد نظر خود را انتخاب نمایید. البته به نظر ما بهترین حالت پیش نمایش همین نمونه پیش فرض فتوشاپ است.

 

نحوه فعال کردن لایه ها در فتوشاپ

فکر نمی کنیم براى فعال کردن لایه در فتوشاپ نیاز به آموزش داشته باشید. شما به راحتی و با یک کلیک موس بر روی لایه می توانید آن را فعال کنید و به ویرایش و دستکاری لایه مورد نظر بپردازید.

شاید در نگاه اول این سوال پیش بیاید که انتخاب یک لایه و فعال کردن آن مشکل نیست و هر کسی می تواند این کار را انجام دهد. اما فکر کنید شما یک پروژه بزرگی در دست طراحی دارید که بیش از دویست لایه دارد. آیا باز هم پیدا کردن لایه مورد نظر راحت است؟ مسلما خیر

در این مواقع باید چه کاری انجام دهیم؟ بهترین روشی که وجود دارد استفاده از انتخاب خودکار است. این انتخاب باعث می شود تا شما به طور مستقیم روی لایه مورد نظر در تصویر کلیک کنید تا آن لایه در پنل لایه ها فعال شده و به شما نمایش داده شود. برای فعال سازی این قابلیت می توانید از طریق منوی تنظیمات بالای فتوشاپ باکس Auto-Select را فعال نمایید.

حالا این قابلیت را تست کنید تا نتیجه آن را به چشمان خود مشاهده کنید. البته برخی مواقع پیش می آید که شما به پروژه خود به طور کامل تسلط دارید و استفاده از Auto-Select فقط باعث اذیت شدن شما می شود. در این مواقع می توانید به راحتی آن را غیرفعال کرده و به کار خود بپردازید.

 

نحوه فیلترکردن لایه ها در فتوشاپ

خوشبختانه فتوشاپ در ورژن CS6 قابلیت جدیدی را با عنوان فیلترکردن لایه ها اضافه کرده است که به شما این امکان را می دهد تا با انواع مختلفی لایه های خود را فیلتر نمایید.

به طور مثال لایه هایی که از یک افکت خاص استفاده کرده اند و یا لایه هایی که رنگ خاصی دارند را فیلتر کنید تا در پنل لایه ها فقط همان موارد نمایش داده شود. این مورد نیز در مواقعی که لایه های زیادی دارید بسیار کاربردی خواهد بود.

 

گزینه های موجود در نوار پنل لایه ها

Kind: به صورت پیش فرض منو روی این گزینه تنظیم شده است. البته شما می توانید آن را به دلخواه تغییر دهید. در سمت راست این گزینه شما دکمه هایی را مشاهده می کنید که عبارتند از Image، Adjustment، Type، Shape یا Smart Objects

اجازه دهید این موضوع را با ذکر یک مثال برای شما بازگو کنیم. فرض کنید قصد دارید تا تمام لایه های متنی موجود در پنل لایه ها را انتخاب کرده و فونت آن ها را تغییر دهید.

ابتدا باید مطمئن شوید تا گزینه اول روی kind تنظیم شده باشد و سپس از سمت راست گزینه تایپ که با علامت T نمایش داده شده را انتخاب نمایید. با این کار تمامی لایه های موجود در پنل مخفی خواهد شد و شما فقط قادر به دیدن لایه های متنی و ویرایش آن ها خواهید بود. شما امکان این را دارید تا چند گزینه مختلف را با یکدیگر انتخاب نمایید.

مثلا همزمان با انتخاب لایه متنی، لایه های shape را نیز انتخاب و فعال نمایید. این قابلیت به شما اجازه می دهد تا چند فیلتر را با هم داشته و از آن ها استفاده نمایید.

 

Name : دومین گزینه ای که می توانید انتخاب کنید Name نام دارد. این گزینه زمانی کاربرد دارد که برای لایه های خود نام های معنادار انتخاب کرده باشید. هنگامی که این گزینه را انتخاب کنید یک قسمت جستجو در سمت راست ظاهر می شود که می توانید نام لایه های خود را در آن وارد کنید. به طور مثال شما نام لایه هایی که بیشتر به آن ها نیاز دارید را با کلمه very آغاز نموده اید.

حالا خیلی راحت می توانید این کلمه را در فیلد جستجو وارد کنید تا تمام لایه ها برای شما نمایش داده شوند و بقیه پنهان گردند. شما نیاز نیست بعد از وارد نمودن نام دکمه اینتر را فشار دهید.

هر حرفی را که وارد کنید فتوشاپ به دنبال همان لایه ها می گردد و به شما نمایش می دهد. layer-filtering ویژگی جدیدی است که به ورژن CS6 فتوشاپ اضافه شده است و زمانی به کار می رود که لایه های زیادی دارید و قصد دارید تا لایه ها را فیلتر کنید و فقط لایه های متنی دیده شوند.

برای فعال کردن آن می توانید به Select>All Layers بروید که نمونه آن را در تصویر دوم مشاهده می نمایید.

 

آموزش پنل لایه ها در فتوشاپ

آموزش پنل لایه ها در فتوشاپ

Effect : همانطور که از نامش پیداست می توانید با استفاده از این گزینه لایه ها را بر اساس افکت و استایل فیلتر کنید. به طور مثال اگر قصد دارید تا تمام لایه هایی که به آن ها Drop Shadow داده اید را پیدا کنید کافی است گزینه افکت را انتخاب کرده و سپس در سمت راست گزینه Drop Shadow را انتخاب کنید. بعد از انجام این کار بقیه لایه ها غیرفعال و پنهان می شوند.

Mode : این گزینه نیز تقریبا پرکاربرد است و زمانی استفاده می شود که قصد داشته باشید لایه ها را بر اساس Blend Mode آن ها فیلتر نمایید.  بعد از انتخاب این گزینه می توانید از منویی که در سمت راست ظاهر می شود مد خود را انتخاب کنید.

Attribute : زمانی که شما این گزینه را انتخاب می کنید، در سمت راست آن گزینه هایی ظاهر می شود که می توانید بر اساس آن ها لایه ها را فیلتر نمایید. این گزینه ها عبارتند از امکان دید، متصل بودن یا نبودن به دیگر لایه ها، دارای افکت، تنظیمات چندگانه و خالی بودن لایه ها که به دلخواه می توانید هر کدام را انتخاب و لایه ها را بر اساس آن فیلتر نمایید.

Color : این گزینه فقط زمانی استفاده می شود که شما لایه های خود را بر اساس انواع رنگ کدگذاری نموده باشید. به طور مثال برای ویرایش تصویر از چندین لایه با کد رنگ green استفاده کرده اید.

حالا کافی است این گزینه را انتخاب کرده و کد آن را Green قرار دهید. با این کار فتوشاپ فقط لایه هایی را به شما نمایش می دهد که با رنگ سبز کدگذاری شده باشند.

لایه های فیلترشده هیچ فرقی با لایه های معمول ندارند و می توانید روی آن ها عملیات و ویرایش انجام دهید. رفتن به Select>All Layers باعث می شود تا در مدت زمان کوتاهی تمامی فیلترها غیرفعال شوند.

 

برای این که تمامی لایه ها را مشاهده کنید و فیلترها کاملا غیرفعال شوند می توانید با نگه داشتن کلید Alt و کلیک بر روی دکمه قرمزی که بالای پنل لایه ها وجود دارد، فیلترها را غیرفعال کرده و تمامی لایه ها را مشاهده نمایید.

به یاد داشته باشید که وقتی فیلترها فعال باشند و سند را ذخیره کنید فیلترها ذخیره نمی شوند و در صورتی که فتوشاپ را بسته و دوباره باز کنید تمامی لایه ها مشاهده می شوند.

 

امیدواریم این مطلب نیز برای شما مفید واقع شده باشد. ما همواره در ایزی دیزاین سعی می کنیم تا مطالب آموزشی را با زبان ساده بیان کنیم تا تمامی کاربران بتوانند از آن استفاده کنند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید
نظراتبدون دیدگاه
ارسال دیدگاه