خوب بر اساس قولی که به شما داده بودیم این جلسه را به یکی از زیباترین قسمت های از آموزش افترافکت اختصاص می دهیم، در پایان این مقاله شما بخشی از ساخت انیمیشن و کار با ابزارهای انیمیشن سازی از جمله کی فریم را آموزش دیده اید. در بخش قبلی کارکردن با لایه ها را آموزش دیده اید، نگران نباشید در پایان این دوره یک کاراکتر را مرحله به مرحله باهم می سازیم و آن را انیمیت می کنیم.
شروع کار با ابزارها در آموزش افترافکت
یک کامپوزیشن جدید برای افترافکت بسازید و کارتان را شروع کنید، از قسمت نوار ابزار بالا گزینه مستطیل را بردارید و با کشیدن موس روی صفحه یک مستطیل رسم کنید.
پس از رسم روی پنجره تایم لاین می توانید لایه مستطیل را که به نام Shape Layer 1 نوشته شده ببینید، شکل زیر قسمتهایی را که برای ساخت تنظیمات رنگ و لایه آن در تایم لاین را به شما نشان می دهد.
از قسمتی که با فلش آبی رنگ تنظیم کرده ام می توانید رنگ مستطیل، پر یا خالی بودن، عرض لبه ها و کلا تنظیمات مستطیل را انجام دهید.
حال در قسمت فلش باز شده Shape Layer 1 می توانید گزینه Transform را با گزینه های پراپرتی آن مشاهده می کنید
تعریف پراپرتی ها در ترنسفورم افترافکت
Anchor point این یک نقطه مبدا هست که در واقع شکل اولیه ما در آن قرار گرفته و تغییرات در آن نقطه اعمال می شود، مثلا اگر با گزینه Rotation شکل مستطیل را بچرخانید (مقدار را کم و زیاد کنید) متوجه می شوید که حول یک نقطه در حال چرخش است، این نقطه همان انکرپوینت است.
این گزینه را انتخاب کنید سپس روی دکمه انکر پوینت کلیک و آن را به نقطه مقصد انتقال دهید، حال اگر بر روی روتیشن کلیک کنید و آن را تغییر دهید می بینید که حول محور انتخابی شما حرکت می کند، همچنین اگر گزینه scale که برای کوچک و بزرگ کردن شکل و لایه شماست را انتخاب کنید و تغییر سایز بدهید می بینید که حول محور انتخابی شما کوچک و یا بزرگ می شود.
گزینه scale بر حسب درصد بوده و اگر آن را بر روی صفر قرار دهید شکل شما دیده نمی شود و اگر ۱۰۰ باشد اندازه طبیعی خواهد بود و برای معکوس کردن لایه می توانید بالای ۱۰۰ و زیر صفر نیز عدد بدهید.
گزینه position محل قرارگیری شکل و لایه را در صفحه تغییر می دهد، درواقع انکرپوینت را به همراه لایه در فضای نمایش شما (فضای سیاه رنگ) تغییر موقعیت می دهد.
Opocity برای کمرنگ و یا پررنگ کردن لایه های شماست.
Key frame در افترافکت چیست
اصطلاح key frame را به خاطر بسپارید، کی فریم در واقع دو حالت مبدا و مقصدی هستند که ما می خواهیم شکلمان در آن حالت قرار بگیرد، فرض کنید می خواهید دست کاراکتر شما از پائین به بالا برود، حالت اول دست به سمت پائین و حالت دوم دست در حالت بالا قرار گرفته است، حالتها و فریمهای بین این دو حالت را افترافکت برای شما می سازد(خیلی زیبا و ساده)
در سمت چپ تمام گزینه های بالا یک شکل دایره مانند که شبیه به کرنومتر است قرار گرفته، در حالت غیر فعال هیچ اتفاقی نمی افتد ولی اگر این گزینه را فعال کنید چند قسمت به نوار ابزار شما اضافه می شود، یک هدایتگر فریم در سمت چپ و یک کی فریم در تایم لاین (به تغییرات scale دقت کنید )
شما می توانید محل انکرپوینت را عوض کنید، این کار را با استفاده از گزینه pan behind روی نوار ابزار انجام دهید، فلش زرد رنگ در شکل زیر آن را نشان می دهد
یک انیمیشن ساده با استفاده از نرم افزار افترافکت
خوب حالا همه چیز برای انیمیت آماده است، محل اول و حالت اول را انتخاب کنید و برای نقطه انتها کافیه شما cti (خط عمودی که بر روی تایم لاین قرار گرفته) را جلو ببرید و دوباره مشخصات نقطه را عوض کنید(دقت کنید که کی فریم را خاموش نکنید چون تنظیمات قبلی شما از بین می رود)
مثلا برای این مستطیل، کی فریم را روشن کنید و scale را بر روی صفر بگذارید، cti را جلو ببرید و scale را روی ۱۰۰ قرار دهید، cti را جلو و عقب ببرید متوجه می شوید مستطیل شما ابتدا وجود ندارد و در انتها به اندازه واقعی می رسد.(ایزی دیزاین این انیمیشن آموزشی را به صورت اختصاصی برای شما عزیزان آماده کرده است که میتوانید آن را از طریق سایدبار سایت در کنار همین مقاله به صورت رایگان دانلود و استفاده نمایید)
اگر خواستید مجدد مستطیل شما به صفر برسد کافی است کی فریم اولی را کپی کنید(انتخاب کنید و Ctrl+C را بزنید) و به نقطه ای بعد از کی فریم دوم بروید و آن را پیست کنید، (Ctrl+v)
برای موشن سریع تر کی فریم ها را به هم نزدیک و اگر خواستید آن را کند تر کنید آنها را از هم فاصله بدهید.
برای اینکه ابتدای کار حرکتی نداشته باشید می توانید کی فریم اولی را کمی به جلو بکشید، بازی با این کی فریم ها انیمیشن شما را می سازد.
تنظیمات مسیر و گراف ادیتور در افتر افکت
این کار را با تمام پراپرتی های بالا می توانید انجام دهید، برفرض اگر روی گزینه پوزیشن تغییرات اعمال شود، لایه شما در صفحه جا به جا می شود و اگر بخواهید مسیرتان را نرم و یا منحنی کنید کافی است تا نقاط دایره مانندی را که دو سمت مسیر قرار گرفته اند با کمک ابزار selection انتخاب کنید و آنها را جا به جا کنید.
شما همچنین با کمک هدایتگر کی فریم که در سمت چپ کی فریم در حالت روشن بودن کرنومتر تشکیل می شود به مسیرتان کی فریم اضافه کنید و آنگاه کی فریم ها را کنترل و انیمیشن را همانگونه که می خواهید ترتیب بدهید.