در بخش اول با چند قسمت از پنل های موجود در فتوشاپ آشنا شدیم و در ادامه در این مقاله با توضیح سه پنل دیگر از محیط کاربری فتوشاپ در خدمت شما هستیم.
سه پنل عمودی که به آن خواهیم پرداخت عبارتند از: نوار ابزار، پنجره تصویر و در نهایت پنل Docked که معمولا به صورت پیش فرض در سمت راست نرم افزار فتوشاپ قرار می گیرد. هر سه مورد ذکر شده را می توان در پنل های عمودی فتوشاپ دسته بندی کرد.
پنل های عمودی فتوشاپ
به طور کامل نمی توان نام این سه پنل را نوار گذاشت. ما این عبارت را به کار بردیم تا بهتر در ذهن شما جای گیرد. همانطور که در مقاله قبل به آن اشاره کردیم؛ سه نوار افقی وجود داشت که زیر آن ها را می توان به عنوان نوار عمودی نامید. صفحه اصلی فتوشاپ را می توان از تمامی نوارها و پنل ها خالی کرد.
اگر سه پنل نوار ابزار، پنجره تصویر و پنل الصاق شونده را به آن اضافه کنیم به عنوان نوار یا پنل های عمودی خواهند بود. همچنین برخلاف پنل های افقی، نوارهای عمودی ثابت نیستند و به راحتی می توانید آن ها را جابجا کرده و به صورت آزادانه حرکت دهید. این پنل ها در تصویر زیر به خوبی نمایش داده شده است.
اگر با دقت مشاهده کنید متوجه می شوید که پنل های عمودی ذکر شده به راحتی قابلیت جابجایی دارند و ثابت و چسبیده نیستند. می توان در قسمت بالای هر پنل کلیک موس را نگه داشت و با درگ کردن پنل را حرکت داد. گفتیم که در حالت عادی پنل پنجره در وسط، پنل ابزار در سمت چپ و پنل الصاق شونده در سمت راست فتوشاپ قرار دارد.
اما شما این امکان را دارید تا هر سه مورد را جابجا کرده و یا مکان آن ها را با یکدیگر تعویض نمایید. برای چسباندن پنل ها کافی است تا وقتی عمل درگ را انجام می دهید، خط آبی رنگ ظاهر می شود که اگر موس را رها کنید، پنل به جای خود خواهد چسبید.
وقتی یک پنل عمودی به مکان اصلی خود چسبیده باشد، پنل دیگر روی آن قرار می گیرد. اما اگر به صورت آزاد باشد و شما پنجره تصویر را روی آن قرار دهید، باز هم پنجره تصویر به زیر پنل شناور ثابت می شود. پس اگر قصد داشتید تا پنجره تصویر روی دیگر پنل ها قرار بگیرد باید آن ها را ثابت کردهو در مکان خود بچسبانید.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می نمایید، پنل های عمودی به فضای اصلی خود چسبیدهاند.
پنل های Docked یا الصاق شونده در فتوشاپ
البته در تصویر فوق، سه پنل مختلف با یکدیگر ترکیب شده اند که اگر نیاز داشته باشید می توانید به راحتی آن ها را از یکدیگر جدا نمایید. به طور مثال در تصویر بالا سه پنل Layers، Channels و Pathsترکیب شدهاند که با درگ کردن هر کدام می توان آن را از بقیه جدا کرد. در تصویر زیر نتیجه کار را مشاهده می کنید که یک پنل از بقیه جدا شده است.
گروه بندی پنل ها نیز کار ساده ای است و می توان به راحتی چند پنل مختلف را در یک گروه قرار دارد. به طور مثال ما قصد داریم تا سه پنل Layers و Adjustments و Masks را گروه بندی کنیم. ابتدا بالای پنل Adjustments کلیک و درگ کرده و آن را به سمت پنل لایه ها حرکت می دهیم. زمانی که نوار آبی رنگ ظاهر شد، کلیک موس را رها کرده و بدین ترتیب پنل Adjustments به پنل لایه ها اضافه می شود و در یک گروه قرار می گیرند. پنل Masks را نیز به همین روش به این گروه اضافه می کنیم تا سه پنل مختلف در یک گروه جای بگیرند.
انجام این کار اصلا سخت نیست و هر کسی با انجام چندبار تمرین می تواند آن را انجام دهد. توصیه می کنیم چندین پنل مختلف را جابجا کرده و در یک گروه قرار دهید. سپس دوباره آن ها را از هم جدا نمایید.
چندین بار این کار را تکرار کرده تا کاملا به آن مسلط شوید. اگر بعد از چندین بار تغییر صفحه فتوشاپ شما به هم ریخت و قصد داشتید به حالت اولیه برگردد، کافی است به قسمت Window > Workspaces > Reset “Workspace Name” رفته و حالت پیش فرض را انتخاب نمایید. با این کار تمامی تغییرات شما از بین رفته و فتوشاپ به حالت اولیه خود برمی گردد.
چند نکته دیگر در مورد پنل های الصاق شونده وجود دارد که به آن ها می پردازیم. در کنار این پنل ها معمولا پیکانی وجود دارد که با زدن آن گزینه هایی ظاهر می شود. به این گزینه های مخفی پنل فشرده شده نیز می گویند.
وقتی این پنل باز باشد شما در هر قسمتی که کلیک کنید پنل همچنان باز می ماند و بسته نمی شود. در صورتی که قصد دارید این قسمت را ببندید روی قسمت بالای پنل که به رنگ خاکستری است راست کلیک کرده و از بین گزینه های موجود “Auto Collapse Iconic Panels” را انتخاب نمایید.
پنل ابزار در فتوشاپ
پنلی که بیشترین استفاده را در فتوشاپ دارد پنل ابزار یا Tools نام دارد. در بالای این پنل نیز پیکان فشرده سازی وجود دارد که با کلیک بر روی آن پنل به دو ردیف تقسیم می شود. برای بازگرداندن به حالت اول کافی است تا دوباره روی پیکان کلیک نمایید. البته این ویژگی در ورژن های جدید فتوشاپ وجود دارد و اگر شما از ورژن های قدیمی فتوشاپ استفاده می کنید این امکان برای شما فراهم نیست.
پنجره تصویر
آخرین بخشی که درباره آن صحبت می کنیم پنجره تصویر است. همانطور که در تصویر فوق مشاهده می نمایید در پایین پنل فتوشاپ قسمتی وجود دارد که اطلاعات تصویر موجود در پنجره تصویر را به شما نمایش می دهد. مانند نام تصویر، سایز فعلی نمایش آن، مود رنگ و …
همچنین در بالای پنل و قسمتی که نام تصویر در آن قرار دارد علامت ** وجود دارد که نشان دهنده ذخیره نبودن تغییرات تصاویر است. اگر شما یک بار تصویر را ذخیره نمایید، علامت های ستاره حذف خواهند شد. به محض این که تغییر کوچکی در تصویر ایجاد نمایید دوباره ستاره ها ظاهر خواهند شد.
در پنل پایین سایز تصویر نیز نمایش داده می شود. در اینجا سایز تصویر ما ۲٫۲۵ مگابایت است. مگابایت با علامت M نمایش داده می شود. اگر به سمت راست نوار پنل اطلاعات دقت نمایید، پیکانی وجود دارد که با کلیک بر روی آن چند گزینه نمایان می شود که با تغییر آن اطلاعات نمایش داده نیز تغییر نموده و بر اساس گزینه انتخابی شما عمل می کند. ما در این تصویر گزینه “Document Profiles “ را انتخاب نموده ایم تا اطلاعات اولیه و مهم تصاویر را نمایش دهد.
جمع بندی نهایی
در این آموزش با سه پنل عمودی فتوشاپ آشنا شدیم و نحوه جابجا کردن و دسته بندی کردن پنل های الصاق شونده را آموختیم. در جلسات بعدی به سراغ مباحث دیگری از فتوشاپ خواهیم رفت.